Smart metering / Slimme meters

Archief iljaIlja Maas 6 juni 2014

In 2007 kreeg Dreamsolution het verzoek om voor Stedin Meetbedrijf, toen nog Eneco MDDS genaamd, een online applicatie te ontwikkelen waarmee bedrijven, instellingen, gemeentes en provincies op een eenvoudige manier inzicht konden krijgen in hun energieverbruik met de toen net geïntroduceere slimme meters.

Tot op dat moment was het alleen mogelijk een email met een spreadsheet attachment met de verbruiken van de vorige dagen te krijgen van de slimme meters die bij deze klanten geplaatst waren.

Op basis van een prototype en de eerste klantervaringen in een pilot is de e-DataPortal inmiddels uitgegroeid tot een applicatie waarin de klant op eenvoudige wijze zijn energieverbruik kan monitoren en in overzichtelijke grafieken en tabellen kan vergelijken.

Stedin e-Dataportal

Begin 2011 is de e-DataPortal uitgebreid met de e-DataServer, waarmee klanten via een REST-service API de ‘ruwe’ meetdata kunnen ophalen om deze in hun eigen softwaresystemen te kunnen verwerken.

In 2013 heeft Dreamsolution een nieuwe versie van de eDataportal ontwikkeld waarbij onder andere de user interface en gebruiksgemak is geoptimaliseerd voor PC en tablet.

Bijvoorbeeld: op basis van globale en persoonlijke labels kan de klant makkelijk aansluitingen groeperen en filteren. Het dashboard, wat een overzicht geeft van verbruiken per week,maand, jaar, kan de klant inrichten met de aansluitingen en type verbruik die voor hem op dat moment het belangrijkst zijn.

Stedin eDataportal screenshot

NUTS energy management

De basis onder e-dataportal wordt gevormd door onze NUTS energy management software dat energiegegevens aggregeert en snelle toegang tot alle informatie mogelijk maakt.

Lees meer over NUTS energy management

Stedin e-Dataportal