Energiedata van meterkast naar informatieve toepassingen

Maandag 30 april 2018

We zijn druk doende met de ontwikkeling van ons eigen platform voor het verwerken van slimme meterdata, NUTS Energy Management. De afgelopen tien jaar hebben we onze software vooral ingezet als database met visualisatie voor partijen in de energie-sector. De nieuwste versie van NUTS moet zorgen dat data uit diverse meterbronnen coherent wordt geaggregeerd en kan worden doorgestuurd naar systemen die meerwaarde aan de data kunnen geven zoals narrowcasting of een milieubarometer.

Victor van Staveren interviewt Jeroen Pulles

Kun je in het kort uitleggen wat het platform precies gaat doen en in welke behoefte het voorziet?

Misschien moet ik eerst uitleggen waar het idee dit platform te bouwen vandaan komt. Vanuit onze werkzaamheden voor diverse klanten komt steeds dezelfde problematiek naar voren. Naast de bekende slimme meters die door netbeheerders bij kleinverbruikers zijn geïnstalleerd, gebruiken onze klanten grootverbruikmeters en meters uit gebouwbeheersystemen. Het NUTS platform maakt het mogelijk de meet-data uit deze systemen op uniforme manier te aggregeren.

Kun je een concreet voorbeeld geven?

Kleinverbruikmeters worden uitgelezen door de diverse netbeheerders maar de data moet door derde partijen worden opgehaald bij EDSN (Energie Data Services Nederland). NUTS Energy Management kent de ins- en outs van EDSN, en weet van de meterstanden verbruiken te maken. Het systeem is zo opgezet dat de slimme meter gegevens kunt aanvullen met historische handopgenomen standen. Deze gegevens kun je weer doorsturen met een push- of pull- web API naar bijvoorbeeld een narrowcasting scherm.

Tegen welke problemen zijn jullie aangelopen, en hoe hebben jullie deze opgelost?

Je denkt, het is zo simpel, gewoon optellen. Maar uiteindelijk kost het toch veel moeite om goed om te gaan met bijvoorbeeld maanden, dagen en weken, of de variëteit in data-bronnen. De ontwikkeling van een dergelijk platform is een proces dat nooit echt stil staat. Je kunt iets bedenken, dit uitwerken en dan vervolgens concluderen dat dit niet is zoals het zou moeten of kunnen werken. Voortschrijdend inzicht, of zoals Johan Cruijff placht te zeggen: "Je gaat het pas zien als je het door hebt". We nemen vervolgens de tijd en moeite om daar van te leren en een stap terug te nemen in de ontwikkeling. Alleen dan kunnen we het kwaliteitsniveau bereiken dat we voor ogen hebben.

Screenshots

Hieronder een screenshot van de indexpagina van het platform waarop wordt getoond hoe goed de meters fungeren. Komt er überhaupt data binnen, en is die compleet?

NUTS system health pagina

Het gebruik van meters en connecties "kost" een bepaald aantal credits per maand. Het beheer en het inzicht betreffende de kosten wordt helder inzichtelijk gemaakt.

NUTS credits page

Inzicht in het energie verbruik. Heldere staafdiagrammen die een duidelijk beeld geven van het verbruikte en/of opgewekte energie.

NUTS meter pagina

Kijk op nuts-energy-management.com voor meer informatie.