Waar kan ik laden?

Archief nelsonNelson Varela Interview - Dinsdag 24 april 2018

Een digitale oplossing voor Eneco Elektrisch Vervoer. Een kaart, met daarop de beschikbare laadpunten bij u in de omgeving. Handig met een mobiel device te bedienen.

Beschikbare laadpunten op de kaart en filters.

De kaart is een aanvulling op de reeds bestaande Eneco Elektrisch Vervoer web-app. Waarom een web‑app?

Omdat we al vertrouwd zijn met het maken van web applicaties die op diverse (desktop) browsers werken, kost het ons niet veel moeite deze kennis ook toe te passen in kleine web-apps voor mobiele devices. Bij native apps zouden we voor ieder platform een andere codebase moeten onderhouden. Met Responsive Design in de webbrowser zijn we voorbereid op verschillende beeldschermformaten. Dit betekent dat we de applicatie niet hoeven te herprogrammeren op het moment dat een fabrikant een nieuw mobiel device op de markt brengt. Daarnaast hoeven we met een web-app de updates in software libraries voor mobiele devices niet te volgen, wat het onderhoud op de app minimaliseert.

De content op de kaart wordt binnengehaald vanuit oplaadpunten.nl. Hoe heb je dit aangepakt?

Ja, we hebben een API verbinding met oplaadpunten.nl. Zij houden hun landelijke database up-to-date. Dagelijks synchroniseren wij die met onze PostgreSQL database zodat we alle wijzigingen daarin mee kunnen nemen. Met dezelfde API halen we ook de status van de palen op, bezet, vrij of defect, zodat de informatie die we de gebruiker tonen zo actueel mogelijk is.

Okee, de informatie die jullie aan de gebruiker tonen komt dus uit een eigen database.

Ja, uiteindelijk wel. We hebben een aantal stappen ondernomen om dit zo soepel en snel mogelijk te laten verlopen. We gebruiken PostGIS om alleen de laadpunten binnen een bepaalde afstand te tonen. Dit verlaagt de laadtijd van de pagina. Het bereik wordt bepaald door de linker bovenhoek en de rechter onderhoek van het te genereren venster; Staan er binnen het bereik meer dan 100 laadpunten, dan gaan we deze clusteren. Met meer dan 100 laadpunten op de kaart wordt het er overigens ook niet duidelijker op. Met PostGIS clusteren we de laadpunten op onze Elektrisch Vervoer-server, voordat de informatie naar het mobiele device gaat. Dit voorkomt dat het mobile device traag wordt doordat het teveel tijd steekt in het downloaden en tonen van laadpunten. Voor het opbouwen van de kaart zelf gebruiken we Leaflet, een Open Source JavaScript Library.

Beschikbare laadpunten in de omgeving.
Waar kan ik laden?