Brood bakken volgens Teun

Archief samuelSamuel Lim 5 December 2016

Wat is mooier dan je nieuwe baan beginnen met een cursus Brood bakken in de Delftse Molen? Op woensdag 6 juli mocht ons team in de Delftse Molen de Roos leren brood bakken. We werden ontvangen met overheerlijke zelfgemaakte broodjes, vers uit de oven. Dat beloofde veel goeds voor de rest van de dag.

Ik wil bolletje

Meesterbakker Teun Verrest begon de dag met vertellen hoe hij in het vak van brood bakken is gerold. Van sabbatical hobby tot workshops in molens van Zuid-Holland. Je leert brood waarderen, gemaakt van eenvoudige, pure en eerlijke ingrediënten. (Uiteraard te verkrijgen in de winkel van de molen.)
De cursus begon met 'simpele' bolletjes maken. Deeg op 25°C laten rijzen. Goed kneden, opbollen, uitleg over gluten (elastiekjes in brood). En dan de oven in.

Meesterbakker Teun Verrest
Meesterbakker Teun Verrest

Basis brood met een krul

Vervolgens leerden we basis brood te maken. Goed gekneed brood herken je aan karakteristieke krul bij het kapje. In het vervolg dus goed opletten als je brood bij de bakker koopt.

Brood met een krul
Let op de krul.

Lunch + Zeeuwse bolussen

Appelsambal
Appelsambal

Na een fantastische lunch met ons eigengemaakte brood en vele andere lekkernijen (I'm looking at you, appelsambal), mochten we aan de Zeeuwse bolussen beginnen. Nooit geweten dat er zoveel kaneelsuiker in zo'n bolus ging. Hmmmm.

Bolussen with love
Bolussen with love.

Rondleiding de Molen + Winkel

Na de cursus kregen we een rondleiding door de molen van Gaston Badoux, eigenaar van 'Kistje met smaak' en molenwinkel 'De Ambacht'. Met veel liefde vertelde hij de historie van de molen en hoe het nu in ere is hersteld om meel te malen voor echte bakkers in Delft. Prachtig initiatief voor liefhebbers van Delftse historie en eerlijk brood.

Uitzicht vanaf de molen
Uitzicht vanaf de molen

Met dank aan

Lekker brood verdient de Molen :)

Brood Bakken volgens Teun