Goede voornemens

Overzicht victorVictor van Staveren 2 januari 2020

Bij Dreamsolution hebben we security en privacy hoog in het vaandel staan. Dit zie je terug in onze applicaties. Samen met onze klanten willen we meer bewustzijn creëren en op die manier onze producten en diensten verbeteren.

Veilig(er) omgaan met gevoelige data

Wij doen veel moeite om er voor te zorgen dat de gevoelige data die leeft binnen onze applicaties goed beveiligd is. Beheerders van gevoelige data moeten bijvoorbeeld inloggen met two factor authentication (2FA). Ook vragen we gebruikers een krachtig wachtwoord te kiezen en dit veilig te bewaren. Op deze manier is de data binnen de applicatie beter beschermd. Maar wat als er data buiten de applicatie terecht komt?

Ik zet de gegevens even voor je op de mail

Een bestand met gevoelige data staat zo op je laptop, bewust of onbewust. Een collega vraagt bijvoorbeeld om een rapportage door te sturen. Hoe doe je dat veilig? Waar blijft die data? Hoe ruim je die data weer op zodra je deze niet langer nodig hebt?

Wat kan er mis gaan?

Laptops en e-mailaccounts wordt gehackt, bijvoorbeeld omdat je wachtwoord toch niet zo sterk was of omdat er een beveiligingsfout in de software zit. Data kan ook per ongeluk aan de verkeerde persoon worden gestuurd. In al dit soort gevallen kan er spraken zijn van een datalek. Hieronder een aantal tips, aanbevelingen, eyeopeners of inkoppers die je helpen je data veliger te beheren.

Ken je data

Weet wat voor data er op je systeem staat. Hoe gevoelig is deze data voor de betrokkenen of voor een bedrijf? Heb je de data nog nodig? Hierbij geldt: "If you don't need it? Delete it." Ben je bewust van de consequenties als deze data in de verkeerde handen terecht komt, ongemerkt wordt aangepast of kwijt raakt. En waar staat de data? In de cloud, op je systeem, tussen de downloads van je browser of in de e-mail?

Browser
E-mail
Laptop
Wachtwoorden

Kijk hier voor meer informatie

Goede voornemens